Pagini

duminică, 25 octombrie 2009

Ce este o criptograma ?

Cei care au participat la concursurile de pe blogul meu stiu deja ce este aceea o criptograma, dar avand in vedere ca aici s-ar putea sa apara si alti vizitatori in afara de obisnuitii de dincolo, o sa reiau explicatia pe care am dat-o in momentul in care am lansat primul concurs. Si o reiau cu aceeasi criptograma :
Iata si solutia : Deci, ce vedem noi in figura de mai sus? O litera C la puterea V si inca o litera (I) ce contine nota muzicala 'LA'. Cu alte cuvinte : C la V, I cu LA. Daca eliminam spatiile si virgula obtinem raspunsul CLAVICULA. Nu-i asa ca e simplu?
Nu trebuie sa luati mot-a-mot modul in care eu am dezlegat criptograma de mai sus. Adica, uneori, in loc de "C la V", s-ar putea sa fie "la V, C" sau "CE la V", sau "C la VE". De asemenea, "I cu LA" poate deveni "LA in I". Totul tine de imaginatie. Atat imaginatia criptologului, cat si cea a dezlegatorului. De asemenea, veti intalni multe simboluri, desene care sugereaza un cuvant, iarasi e vorba de imaginatie. Sper ca toata lumea a inteles cam cum sta treaba cu criptogramele. Oricum, daca nu s-a inteles, pe blogul meu serios se pot gasi nenumarate criptograme si dezlegarile lor, nu-mi fac griji in aceasta privinta.

3 comentarii:

  1. Sunt nevoit sa fac niste corectii:
    1) SOLUTIA unei criptograme (adevarate!) este o propozitie sau o fraza, nu un cuvant !
    2) Intr-o criptograma se folosesc DOAR litere si semne (nu, spre ex. nota "sol" )

    In rest, numai de bine !

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate domn, multumesc pentru precizari. Probabil ca aveti dreptate. Eu ma pricep mai putin la definirea enigmelor pe care le concep. Am fost corectat de mai multe ori in aceasta privinta.
    Scuze, nu sunt un profesionist. Fac si eu o treaba de amator. Daca deranjez, pot sa ma opresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aaa, si inca o chestie: aia este nota "la", nu "sol". Iar ideea acestei criptografii, recunosc, am "furat-o" dintr-o revista de specialitate.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate pentru a da posibilitatea cat mai multor persoane sa-si puna mintea la contributie si sa descifreze enigmele.