Pagini

duminică, 25 octombrie 2009

Ce este o anagrama ?

Ca si criptogramele, amagramele sunt niste jocuri rebusistice. Se urmareste "ascunderea" unui cuvant sau unei expresii prin anagramarea literelor care-l/o compun. Anagramare, adica amestecare. Ca sa fiu mai explicit, o sa va dau bineinteles un exemplu. Sa luam cuvantul BORCAN. O anagrama a acestui cuvant poate fi NORCAB. O alta este CARBON. Aici e un caz fericit in care cuvantul CARBON chiar exista, dar, de obicei, anagrama este un cuvant inexistent.
Unii anagramisti complica putin lucrurile si inlocuiesc una dintre litere cu o alta. In aceasta situatie, ca sa faciliteze munca dezlegatorului, se specifica pe ce pozitie se afla (in cuvantul de gasit) litera inlocuita, si care e acea litera. Hai sa dau un exemplu, ca ne intelegem mai bine in felul asta.
Luam tot cuvantul BORCAN, dar in loc de NORCAB, sa zicem ca afisam SORCAB. In situatia asta, trebuie sa afisez _ _ _ _ _N. Dupa cum se observa, am inlocuit litera N, cu S. Dar am aratat intuitiv unde se gaseste in cuvantul ce trebuie gasit litera inlocuita, si ce litera este.
Daca exista neclaritati in legatura cu aceasta noua modalitate de criptare a cuvintelor, nu ezitati sa ma intrebati lasand un comentariu.

2 comentarii:

  1. si de unde stiu care e litera inlocuita?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai litera inlocuita este cea scrisa in indicatia data. N-o sa stii cu ce litera este inlocuita. Acum, deh, nu se da totul mura-n gura.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate pentru a da posibilitatea cat mai multor persoane sa-si puna mintea la contributie si sa descifreze enigmele.